«Професія вимагає не лише творчого підходу, а й обумовлення логічних і раціональних рішень. Інколи — нестандартних, швидких у непередбачуваних ситуаціях»

Мар'яна Ладнюк
Мар’яна Ладнюк

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Героїня осіннього номеру «Super lady» — успішна жінка та висококваліфікований фахівець у напрямку ландшафтної архітектури. Ландшафтний архітектор, викладач архітектурного і ландшафтного проєктування НЛТУ України Мар’яна Ладнюк є автором ідей громадських та приватних просторів і керівником реалізації їх у життя. На її рахунку — понад сто проектів, які можна вважати ваговим внеском в образотворче мистецтво. Про професію, яку наша героїня обрала за покликом душі, тренди ландшафтної архітектури та рецепти професійного успіху Мар’яна Ладнюк — в інтерв’ю нашому виданню.

 

Мар’яно, розкажіть, чому вирішили стати ландшафтним архітектором?

Натхнення малювати і любов до природи, крок за кроком, вели до майбутньої сфери діяльності. Яка виявляла й виявляє мою творчість у спробі знайти їй застосування у професії. Розуміючи, що все це вимагатиме щоразу нових знань, здібностей, умінь і якостей. 

Кроки до професії ландшафтного архітектора були доволі довгими в науці та вже професійними з студентства другого курсу. Цей шлях «ліпив» мене спеціалістом і художником вже конструктивного ландшафтного деталізування, розвиваючи поступово навики просторового мислення, уяви і стилю, самовираження і самореалізації, самодисципліни й комунікації з однодумцями.

 

У чому специфіка і складнощі Вашої роботи?

Як ландшафтний архітектор приймаю рішення пов’язані з художнім і стилістичним формуванням простору та його технічного облаштуванням. Професія вимагає не лише творчого підходу, а й обумовлення логічних і раціональних рішень. Інколи — нестандартних, швидких у непередбачуваних ситуаціях.

Доводиться мати зв’язок з галузями: містобудування, озеленення і благоустрою міста; озеленення і благоустрій приватних територій; реставрації архітектурно-ландшафтних об’єктів; природоохоронних об’єктів; оптимізація міського середовища; авторський супровід реалізації проекту і надання послуг консультації; наукова і викладацька діяльність.

Ландшафтна архітектура – сфера складної діяльності, пов’язана зі значними інтелектуальними навантаженнями, високим рівнем відповідальності. В якій професіоналізм приходить з вмінням проектувати ландшафтні об’єкти, знанням екологічних і біологічних аспектів, знанням основ гідрологічних і дендрологічних наук, знанням будівництва і облаштування інженерних комунікацій, основами організації в реалізації об’єкту зокрема.

 

Чи буває так, що запроектували ідею, а на практиці довелося адаптовуватися під інші умови чи побажання? Що робите у таких ситуаціях?

Ситуація у проектуванні чи реалізації об’єкту буває непередбачена та вимагає готовності на це заздалегідь (розробити ще кілька ідей, розглянути по-новому побажання чи вимоги замовника). У цьому й суть співпраці в узгодженні проектних пропозицій, погодженні креслень, візуалізацій, внесенні змін при потребі.

Готова до змін, тому працюючи над об’ємно-просторовим плануванням території заздалегідь досліджую умови рельєфу, стану території і її призначення, місця розташування і впливу факторів навколишнього середовища… чітко уявляючи шляхи і можливості реалізації опрацьованого задуму.

Інколи умови нам диктує створена природа, яка для свого збереження на Землі вимагає від нас почуття загальної відповідальності, а нам лиш доводиться підкорятися її закону.

Основне моє професійне завдання полягає в організації умов і побажань, як прояву в естетиці, комфортності, безпечності і функціональності середовища.

 

Які Ваші проекти і об’єкти найбільше Вам запам’яталися?

 Кожен проект має свою історію і шляхи зародження. Головним у дизайні є створення свого роду «власного світу» під відкритим небом у ландшафті. Якщо мені вдалося пробудити у жителів і відвідувачів бажання перебувати в ньому, втілення ідеї у життя вдалося. У відображенні стилю і потреб, що надихають і дають можливість по-новому поглянути на навколишній простір. Це кроки досягнення для мене і мета створювати щось нове й цікаве надалі. 

Мої найкращі проекти – архітектурно-ландшафтна організація території малого простору індивідуальної забудови (сад). Їх понад вісімдесят, кожен з яких є не легким в організації, але водночас приносить задоволення й бажання вдосконалювати задум і доповнювати його не один рік. Суть у тому, що оновлювати і покращувати простір приносить насолоду від вигляду ландшафтного дизайну, коли він вже завершений і набуває новизни, аромату, стилю, просто настрою для душі.

Об’єктами ландшафтного дизайну стали передусім, міські та заміські ландшафтні території, де здійснювалася ретельна розробка деталей культурного ландшафту. Це ті об’єкти, що включають простори, сформовані з використанням засобів ландшафтного дизайну — рослинності, геопластики, водних елементів, малих архітектурних форм. Території вільного користування: малі сади, прибудинкові сади індивідуальної забудови, сади мікрорайонів і житлових груп, сквери, промислові території, пішохідні вулиці. Приватних замовлень, звичайно, найбільше. 

Комерційна частина у творчості — як митцю не втратити відчуття стилю під тиском зовнішніх ситуацій? Ваші поради.

Розвиток ландшафтної архітектури і поширення сфери привели до виділення в ній самостійного напрямку — ландшафтного дизайну. Яка набула сьогодні популярності у проектуванні міських та заміських територій, комерційних об’єктів зокрема.

Так,  насправді є ситуація факторів впливу на розвиток творчої діяльності, яка в певній мірі знецінює фахівців ландшафтної архітектури. У сфері появилися організації і приватні особи, які не мають жодних професійних знань в галузі ландшафтного проектування, але працюють в ній. У результаті цього помітна деградація багатьох ландшафтних рішень, формується інший погляд як на об’єкти ландшафтної архітектури, так і на зміст самих понять. Самодіяльність — «мода на ландшафт».

Як митцю не втратити відчуття стилю під тиском зовнішніх ситуацій? Відповідь проста: мати стійкість перед факторами впливу, свою позицію як дипломований спеціаліст, крокувати з відчуттям приналежності. Там, де тебе потребують, чують і приймають рішення прозоро — це невід’ємна складова співпраці і професіоналізму.

 

Що зараз у тренді у ландшафтному дизайні?

Пріоритетними у ландшафтному дизайні є фактори формування штучного середовища, але при цьому вирішуються екологічні та естетичні задачі. Слідувати модній тенденції дуже просто — потрібно лише вибрати стилістичний напрямок і приступити до втілення своєї мрії. У наш час існує дуже багато стилів ландшафтного дизайну, проте незважаючи на їх різноманіття, кожен має змогу відшукати свій унікальний, який відобразить його духовний світ.

 Основний тренд ландшафтного дизайну — у його актуальності: зняття кордонів між садом та будинком; поєднання асиметрії і симетрії в одному плануванні; використання регулярного й пейзажного стилю в озелененні; відчуття персоналізації в зручності і комфортності території; стиль як індивідуальність; оптимальне співвідношення  відкритого і закритого простору; наближена природність у створеному ландшафті.

Ландшафтна діяльність на сьогодні зумовлена вимогами сучасності і суспільства до простору. Проте завданням залишається вдосконалення будь-якого простору, максимальна його ідеалізація з сучасними стилістичними підходами, як створення якісного і комфортного середовища перебування людини.

Скільки кроків від ідеї до реалізації у Вашій роботі?

Кроки від ідеї до реалізаціі об’єкту мають свій шлях, у часі, в умовах, у змінах процесу. Мій професійний крок у пошуку ідеї в нормативному законі і архітектурно-просторовому проектуванні як процес повсякденної зайнятості.

Ландшафтні проекти на стадії свого створення найчастіше розбиваються на етапи ландшафтного проектування: ескізне проектування; основне креслення; робоче ландшафтне проектування. Грамотно розроблені проекти ландшафтного дизайну не тільки відповідають індивідуальним смакам і запитам, але і враховують унікальність самої ділянки, так як професійно спланувати ландшафтні роботи на ділянці можна на основі відповідних проектних креслень.

Реалізація проекту проходить під моїм авторським наглядом і відбувається на основі графіку та схеми послідовності виконання робіт: підготовчі роботи на території; благоустрій; озеленення об’єкту.

 

Що Вас надихає та мотивує?

Завжди ставлю перед собою певні цілі, виконую різноманітні складні завдання і будь-яким чином стараюся долати перешкоди. Розвиватися і рухатися вперед до здійснення мети надихає віра у власні сили, підтримка рідних, колег і однодумців. 

Мотивую і сама себе, встановлюючи цілі і маючи переконання у вірному напрямку, якому присвячую життя. Власна історія успіху має суттєву здатність мотивувати до відчуття мені осяжної мети, знайти натхнення, бути у захваті, мати підтримку, починати справу з малого кроку, помічати малі успіхи,  думати про переваги…

З певненістю і бодай маленькими кроками потрібно вставати на шлях позитивних змін, адже можна йти шляхом довгих міркувань і висновків, головне не здаватися і вірити в себе. Головне — продовжувати творити і не зупинятися в своїх творчих пошуках. Для цього знадобляться щоденні тренування, працьовитість і завзятість. А хто сказав, що творити легко?

Появою мотивації для мене є і натхнення до малювання графічних картин, як найважливіший аспект до творчого потенціалу. Інколи варто відволіктися від проектів, щоб надихнутися на діяльність, а інколи з головою зануритися в них. 

 

У чому найголовніший секрет Вашого успіху? 

Уся таємниця у творчому процесі, у стані піднесення пізнавальної і емоційної сфери у напрямку вирішенні творчої та практичної задачі. Шлях до успіху у ритмі його зародженні в реальність, в якому бувають підйоми, спади, плато.

 Незважаючи на «геопластику» подій потрібно старатися знаходити рівновагу у стані натхнення і бажанні творити. Реальність полягає у тому, що всі життєві нагороди знаходяться поза зоною комфорту, лиш варто мати мету і йти впевнено до цілі.

«Найвище завдання будь-якої творчості — знайти незвичайне у звичайному і звичайне у фантастичному» (Дідро). Кар’єрне зростання ландшафтної архітектури залежить не тільки від професійних, але й від особистісних якостей, які постійно у вдосконаленні й процесі пошуку себе.

Ваші побажання читачам.

Побажаю, щоб у кожного з нас був правильний обраний шлях до щасливого життя — заняття улюбленими справами, зайнятість в обраній професії, захоплення у власній творчості й уподобаннях для душі та серця… Адже все це приналежне нам дасть можливість розвиватися і вдосконалювати свої навички, реалізовувати власний потенціал та просто отримувати задоволення. Бажаю всім віднайти своє місце під сонце, і сповна насолоджуватися творчим процесом.

Від admin

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *